Celem studiów jest oferowanie najwyższej jakości kształcenia z zakresu dietetyki i poradnictwa żywieniowego. Główne zagadnienia, zawarte w programie kształcenia, obejmują: wartość odżywczą żywności i ocenę żywienia, podstawy biochemii i fizjologii żywienia, żywienie człowieka zdrowego i chorego, żywienie przy zwiększonym wysiłku fizycznym (sport), psychologiczne aspekty zachowań żywieniowych, poradnictwo żywieniowe a także podstawy ustawodawstwa żywnościowego.
Konkurencyjny poziom nauczania został osiągnięty poprzez wykorzystanie najnowszych materiałów źródłowych, zaangażowanie dynamicznych a zarazem doświadczonych kadr naukowych oraz ukierunkowanie tematyki na zagadnienia odgrywające kluczową rolę we współczesnej nauce i praktyce, którymi – oprócz samej dietetyki - są żywienie w różnych warunkach środowiskowych i organizacja nowoczesnych form poradnictwa żywieniowego.
Studia podyplomowe w zakresie Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego są miejscem kształcenia wysoko wykwalifikowanych specjalistów przygotowanych m.in. do wykładania w szkołach o profilu żywieniowym, zgodnie ze standardami nauczania dla podyplomowych studiów pedagogicznych. Ukończenie studiów podyplomowych z zakresu Dietetyki i poradnictwa żywieniowego daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.
Zdobyty przez słuchaczy studiów podyplomowych zasób wiedzy może być wykorzystany w takich dziedzinach jak:
Absolwenci będą gotowi do prowadzenia swojej działalności między innymi w:
Szczegóły: tutaj