Szanowni Państwo,
w związku z dużym zainteresowaniem ostatnią edycją, zapraszamy do udziału w 5 edycji studiów. Zajęcia rozpoczną się 10-11 maja 2025 r., a rakrutacja trwa do momentu dostępności miejsc (dysponujemy jedynie 20 miejscami).
Informacje szczegółowe - zakładki poniżej.
Zapraszamy!
W studiach mogą uczestniczyć osoby posiadające wykształcenie wyższe, min. licencjackie (nie muszą Państwo posiadać wykształcenia kierunkowego, np. dietetyka, biotechnologia, czy psychologia). Studia mają charakter doskonalący.
Informacje szczegółowe dot. programu, kryteriów przyjęcia, terminów zajęć oraz opłat zostały podane w zakładkach poniżej.
Program studiów podyplomowych powstał w oparciu o najnowsze światowe trendy łączące obszary psychologii żywienia, dietetyki i immunologii klinicznej oraz edukacji żywieniowej.
Zajęcia prowadzone są w trybie hybrydowym (on-line i stacjonarnie) przez ekspertów UMP o bogatym doświadczeniu klinicznym i dorobku naukowym w ww. obszarach. Program ma charakter modułowy.
Na rynku edukacyjnym oferowanych jest obecnie wiele studiów podyplomowych w zakresie dietetyki ogólnej. Jednakże brakuje kursów i studiów podejmujących problematykę specjalistycznej wiedzy przydatnej dla dietetyków, psychologów, psychoterapeutów, czy też promotorów zdrowia.
Dzisiejsze spojrzenie na efektywność poradnictwa dietetycznego nie może abstrahować od uwarunkowań psychologicznych i socjo-kulturowych. Sama wiedza i umiejętności w zakresie zasad prawidłowego żywienia oraz żywienia w wybranych schorzeniach, nie jest wystarczająca, by pacjent czy klient stosował się do zaleceń. Podobnie jak w przypadku praktyki lekarskiej, także i w pracy dietetyka istnieje szereg czynników wpływających na poziom przestrzegania zaleceń przez pacjentów czy klientów. Dlatego też w naszym programie kładziemy duży nacisk na obszar edukacji i poradnictwa żywieniowego.
Drugim innowacyjnym obszarem studiów jest obszar immunologii i jej interakcji z żywieniem oraz znaczeniem dla zdrowia. We współczesnej nauce istnieje pojęcie immunodietetyki, które w Polsce nie jest jeszcze w powszechnym użyciu. Literatura przedmiotu definiuje je jako immunodietetics lub nutritional immunology. To obszar nauki badający relacje pomiędzy żywieniem a mechanizmami immunologicznymi człowieka. Przyjmuje się, że określone czynniki żywieniowe działają immunomodulująco, aktywizując bądź hamując procesy immunologiczne w sposób bezpośredni (np. receptorowo) lub za pośrednictwem mikrobioty jelitowej, wywierając korzystne bądź szkodliwe efekty w przebiegu różnych schorzeń. Wiele z badań – realizowanych już od ponad 20 lat – określa rolę prebiotyków, symbiotyków i mikroorganizmów żywności funkcjonalnej w modulowaniu korzystnej odpowiedzi immunologicznej chorego.
Istotne są również najnowsze doniesienia naukowe wskazujące, że żywność bogata w antyoksydanty, ale również żywność wpływająca na mikrobiom jelitowy redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, chorób autoimmunizacyjnych oraz nowotworów poprzez modulację odpowiednich procesów immunologicznych.
Wzajemne relacje pomiędzy dietą, układem odpornościowym i mikrobiotą jelitową stanowią obecnie jeden z najgorętszych obszarów badawczych w naukach biomedycznych.*
*(Immunonutrition, BMJ 2003;327:117; Nutritional Immunology: A Multi-Dimensional Approach PLoS Pathog. 2011 Dec; 7/12, Moleculer nutritional immunology and cancer,Journal of Oncological Sciences, Volume 4, Issue 1, April 2018; Nutritional Modulation of Immune Function: Analysis of Evidence, Mechanisms, and Clinical Relevance, Front. Immunol., 15 January 2019).
Studia podyplomowe mają charakter doskonalący i kierowane są do osób, którym wiedza z zakresu psychologicznych uwarunkowań żywienia, dietetyki klinicznej, immunologii, czy edukacji żywieniowej będzie przydatna w codziennej pracy z pacjentami/klientami/podopiecznymi.
Studia nie są studiami kwalifikacyjnymi, a zatem nie otrzymują Państwo tytułu dietetyka. Nasz kierunek ma na celu podniesienie wiedzy i kwalifikacji w zakresie psychodietetyki i immunologii.
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na studia podyplomowe wypełniają elektroniczny formularz rejestracyjny dostępny na stronie i załączają skany poniższych dokumentów:
Na adres mailowy (wskazany na etapie rekrutacji) otrzymają Państwo oświadczenie z prośbą o podpisanie i odesłanie go na adres Centrum Studiów Podyplomowych UMP.
Decyduje kolejność zgłoszeń oraz zainteresowania kandydata zgodne z programem studiów. Studia mają charakter doskonalący, a nie kwalifikacyjny.
Oficjalną decyzję o przyjęciu na studia, umowę, plan zajęć oraz informacje szczegółowe otrzymają Państwo również drogą mailową po zakończeniu rekrutacji lub w momencie, kiedy uzbiera sie grupa.
Nie ma możliwości rejstracji telefonicznej lub mailowej.
Zajęcia poprowadzi renomowana, aktywna zawodowo kadra doświadczonych nauczycieli akademickich o bogatym doświadczeniu klinicznym i dorobku naukowym Uniwersytetu Medycznego im. K. Macinkowskiego w Poznaniu, m.in.:
MODUŁ 1 - Podstawy dietetyki i żywienia człowieka
Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej UMP
prof. dr hab. n. med. Paweł Bogdański
MODUŁ 2 - Psychologiczne uwarunkowania odżywiania się i żywienia
Katedra i Zakład Psychologii Klinicznej UMP
prof. dr hab. n. o zdr. Ewa Mojs
dr hab. n. o zdr. Rafał Wójciak
MODUŁ 3 - Dietetyka kliniczna
Katedra i Zakład Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej UMP
prof. dr hab. dr n. med. Paweł Bogdański
Katedra i Zakład Bromatologii UMP
prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski
Katedra i Zakład Farmacji Klinicznej i Biofarmacji
dr hab. n. farm. Edyta Szałek, prof. UM
MODUŁ 4 - Immunodietetyka
Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych UMP
dr hab. n. med. Jacek Karczewski
MODUŁ 5 - Edukacja żywieniowa i jej implikacje motywacyjne, rozwojowe, profilaktyczne, terapeutyczne
dr n. hum. Mirosława Cylkowska-Nowak
MODUŁ 6 - Społeczno-kulturowe uwarunkowania odżywiania się i żywienia człowieka
Klinika Hipertensjologii, Angiologii i Chorób Wewnętrznych UMP
Zajęcia trwają 2 semestry, obejmują łącznie 241 godzin dydaktycznych i prowadzone są w trybie hybrydowym (on-line i stacjonarnie) przez ekspertów UMP o bogatym doświadczeniu klinicznym i dorobku naukowym. Program ma charakter modułowy i obejmuje:
EDYCJA 5
Zajęcia odbywają się w weekendy (sobota/niedziela), co 3-4 tygodnie, począwszy od 10-11 maja 2025 r. Zakończenie studiów planowane jest na maj 2026 r.
Zajęcia realizowane są w systemie hybrydowych (stacjonarnie i on-line), zgodnie z ramowym programem studiów. Planuje się 9 zjazdów stacjonarnych i 3 zdalne (on-line).
Harmonogram zjazdów – edycja 5:
Z ważnych przyczyn Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu może dokonać zmiany w formie studiów, harmonogramie i kadrze dydaktycznej kierunku. W razie potrzeby jesteśmy gotowi do prowadzenia zajęć w trybie online.
EDYCJA 5
Opłata za udział w 5 edycji studiów wynosi 10.900 zł. płatna jednorazowo do 5 maja 2025 r. lub w dwóch równych ratach semestralnych po 5.450 zł. w terminach:
Płatność za studia odbywa się na indywidualne subkonto wskazane w umowie podpisywanej z każdym sluchaczem po zakończeniu rekrutacji.
Pracownicy UMP - rabat 10%!
Opłata wpisowa (płatna na etapie rekrutacji): 500 zł - podlega zaliczeniu w poczet czesnego, ale nie podlega zwrotowi w przypadku niepodjęcia studiów podyplomowych na etapie rekrutacji, względnie zrezygnowania z nich w pierwszym semestrze.
Opłaty wpisowego należy dokonać na konto Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu:
56 1030 1247 0000 0000 4771 8000
z dopiskiem - Studia Podyplomowe Psychodietetyka, 5 edycja, imię i nazwisko słuchacza, KSP0000152
W celu otrzymania faktury VAT prosimy o kontakt:
e-mail: skk@ump.edu.pl
tel. 61 854 60 51 lub 61 854 62 08
Warunkiem ukończenia studiów podyplomowych jest uzyskanie zaliczeń z przedmiotów objętych programem studiów, pozytywny wynik z egzaminu dyplomowego przeprowadzanego na zakończenie studiów w formie testu pisemnego oraz 80 % obecność na zajęciach.